Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Πάλι η δήλωση του Κίσινγκερ...

Για ν-οστή φορά, δημοσιεύεται δήλωση του Πατέρα Μεταλληνού για τη δήθεν "ρήση του Κίσινγκερ". Στον ακόλουθο σύνδεσμο,
http://toaftonoito.blogspot.com/2011/02/blog-post_6940.html
ο φίλος του "αυτονόητου", δημοσιεύει παλιό βίντεο, στο οποίο ο Πατέρας Μεταλληνός δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της σχετικής δήλωσης. Το περιεχόμενο της δήλωσης δεν μπαίνω καν στον κόπο να το αναδημοσιεύσω. Μόνο να κάνω κάποια απαραίτητα - κατ' εμέ- σχόλια.
Πρώτον, ο Πατέρας Μεταλληνός, ακόμα και σ' αυτό το βίντεο "ντοκουμέντο" ποτέ δε λέει ότι άκουσε ο ίδιος τον Κίσινγκερ. Λέει ότι άκουσε τον Μπακογιάννη να λέει ότι ο Κίσινγκερ είπε κάποια πράγματα σε μία εκδήλωση. Ακόμη κι αν δεχθούμε ως πέρα για πέρα αληθινή και απολύτως ακριβή τη δήλωση Μεταλληνού, αυτή δεν καθιστά αληθή την περιβόητη δήλωση Κίσινγκερ. Θα έπρεπε να είναι εν ζωή ο μακαρίτης ο Μπακογιάννης, για να αναφέρει τις πηγές του και να εξηγήσει πως έφτασε στα αυτιά του η δήλωση αυτή. Γιατί αν υπήρχε κάποιο ντοκουμέντο, ηχητικό ή άλλο, δε μπορεί, θα είχε βρεθεί. Όσο όμως δεν τεκμηριώνεται η δήλωση του Μπακογιάννη, κάθε συμπέρασμα είναι έωλο.
Δεύτερον, είναι απολύτως ανακριβές ότι κανένας από αυτούς που επιμένουν να ψάχνουν την αλήθεια πίσω από τη φήμη, "τους "προοδευτικούς" προστάτες του Κίσινγκερ" κατά το "αυτονόητο", δεν αναφέρεται στον Π. Μεταλληνό. Αναφέρεται τουλάχιστον ο Νίκος Σαραντάκος, όπως μπορείτε να δείτε σε έναν από τους ακόλουθους συνδέσμους. Ο Σαραντάκος είναι ένας από εκείνους που προσπάθησαν να τεκμηριώσουν το ψευδές της "ρήσης Κίσσινγκερ". Ο έτερος σύνδεσμος, είναι από το σχετικό κείμενο της στήλης "Ιός" που μέχρι πρότινος δημοσιευόταν στην Ελευθεροτυπία. Βέβαια, όλοι αυτοί είναι κακοί αριστεροί που θέλουν την καταστροφή του Έθνους. Αλλά οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι η τεκμηρίωση των θέσεών τους είναι πολύ ισχυρότερη εκείνης που υποστηρίζει την αντίθετη άποψη.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Σολωμό που έγραφε ότι θα πρέπει να θεωρούμε εθνικό το αληθινό. Όμως, ακόμη περισσότερο, ας σκεφτούμε ότι την ώρα που ο καπιταλισμός δείχνει παγκόσμια το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του, ίσως να υπηρετεί συμφέροντα αλλότρια των εθνικών και των λαϊκών η εμμονή σε, επανειλημμένα διαψευσθείσες, θεωρίες συνομωσίας. Είναι καιρός να πάψουμε να καταπίνουμε αμάσητη κάθε αρλούμπα, ακόμη κι αν μας κολακεύει ή βολεύει την ανάλυσή μας.

Το κείμενο του Σαραντάκου:
http://www.sarantakos.com/language/kissinger.html

Το κείμενο του Ιού:
http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010401b.htm

Υ.Γ. Πρόσφατα υπήρξε και σχετική με το θέμα ανάρτηση του "αριστοφάνη" εδώ:
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/02/blog-post_8601.html#more

2 σχόλια:

 1. Αγαπητέ φίλε,
  1. Το βίντεο με τον π. Μεταλληνό είναι πρόσφατο (2011).

  2. Όντως από την μαρτυρία του δεν αποδεικνύεται απόλυτα το ότι ειπώθηκε η ρήση του Κίσινγκερ, ούτε το περιεχόμενό της. Όντως όπως είναι γραμμένη η ανάρτησή μου, μπορεί να προκύψει πως υποστηρίζω αυτό. Δεν ήταν η πρόθεσή μου, οπότε δεκτή η παρατήρηση όσον αφορά σε αυτό. Αποδεικνύεται ο τόπος και ο χρόνος που ειπώθηκε, (αν ειπώθηκε ) γιατί υπήρχε κάποια διχογνωμία για το θέμα.

  3. Από την άλλη με ακριβώς την ίδια λογική, κανείς δεν απέδειξε ποτέ πως ΔΕΝ ειπώθηκε αυτή η φράση. Δεν εμφανίστηκε ποτέ κανείς από τους παρευρισκόμενους στην ομιλία του Κίσινγκερ, να πει πως δεν ειπώθηκε. Πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύεται τίποτα από τα, γνωστά σε εμένα, άρθρα που αναφέρεις, παρόλη την ζέση και αυτοπεποίθηση των συγγραφέων τους…….

  4. Αντίθετα υπάρχει η μαρτυρία του μακαρίτη Μπακογιάννη, δια του π. Μεταλληνού.
  Πρέπει να πιστέψουμε, λοιπόν, πως ο Μπακογιάννης μέσα στο τεταμένο κλίμα της εποχής, εφηύρε αυτήν ρήση, και αφού προφανώς ερεύνησε την αναφερόμενη βιβλιογραφία παλαιότερων αιώνων και αντέγραψε αποσπάσματα, τα παρουσίασε, δολίως, ψευδόμενος κτλ ως λεχθέντα από τον Κίσινγκερ για να πλήξει αυτόν και την πολιτική των ΗΠΑ.
  Συγγνώμη, αλλά θεωρώ πιο απίθανη αυτή την εκδοχή παρά το όντως να είπε αυτό ή έστω κάτι αντίστοιχου νοήματος, ο Κίσινγκερ, με το βίο, την πολιτεία και τα πεπραγμένα του να είναι γνωστά και να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα……

  5. Στις θεωρίες συνωμοσίας, η τοποθέτηση που θεωρώ πιο σωστή είναι του Τσόμσκυ, ο οποίος για να απαντήσει σε όσους θεωρούσαν τις καταγγελίες πως οι εμφύλιοι και άλλα θλιβερά στην Αφρική είναι προϊόν εξωτερικών παρεμβάσεων είπε (περίπου): "Το ότι η BP ή η SHELL θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους είναι θεωρία συνωμοσίας;"
  Αντίστοιχα το ότι οι ΗΠΑ (ιδίως) του Κίσινγκερ, ήθελαν να επιβάλλουν την πολιτική τους σε πολλά σημεία του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας εν μέσω ψυχρού πολέμου, είναι θεωρία συνωμοσίας;
  Η παγκοσμιοποίηση που αρκετά μετά την ρήση Κίσινγκερ, εμφανίστηκε πλέον επίσημα, πόσο απέχει από το περιεχόμενο αυτών που είπε;
  Τέλος, η στάση και πολιτική των ΗΠΑ και κάποιων άλλων διεθνών παραγόντων από το 1974 και μετά, είναι τόσο διαφορετική, στην Ελλάδα αλλά και αλλού, από όσα εκφράζει αυτή η ρήση, ώστε να είναι τόσο μα τόσο απίθανο να ειπώθηκε;

  Αυτά, λίγο πρόχειρα, και πραγματικά ευχαριστώ για τον κόσμιο και ευγενικό τρόπο που σχολίασες ένα θέμα στο οποίο προφανώς διαφωνούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Mετά από προσεκτικότερη ανάγνωση ανακαλώ τις ευχαριστίες για την ευγένειά σου, καθώς γράφεις:
  "....επανειλημμένα διαψευσθείσες, θεωρίες συνομωσίας. Είναι καιρός να πάψουμε να καταπίνουμε αμάσητη κάθε αρλούμπα, ακόμη κι αν μας κολακεύει ή βολεύει την ανάλυσή μας."

  ΑπάντησηΔιαγραφή