Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μακέτες, πινακίδες και ενημέρωση του πολίτη

Από ανώνυμο αναγνώστη έλαβα το ακόλουθο σχόλιο:
"εχω να καταθεσω δυο θεματα
α) την Δημοσιοποίηση Όλων των παρεμβάσεων -αναπλασεων με ανάρτηση μακέτας..(τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν αρχίζουν να σκάβουν)
β) η ανάρτηση των Νέων Πινακίδων των Οδών να μην γίνεται πάνω στους τοίχους οικοδομων..(είναι γνωστά & δύσχρηστα τα προβλήματα που δημιουργούνται) αλλά με οποιοδήποτε άλλο τροπο..(εναέρια,φανοστάτες,κλπ.)"
Και τα δύο με βρίσκουν σε γενικές γραμμές σύμφωνο. Σε ότι αφορά το πρώτο, την ανάρτηση μακέτας δηλαδή, δεν ξέρω πόσο απαραίτητο είναι να γίνεται σε ΟΛΕΣ τις παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, σε μια απλή ασφαλτόστρωση ή μια ανακατασκευή υφιστάμενου πεζοδρομίου η μακέτα θα είναι νομίζω περιττή. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ουσιαστικές και ριζοσπαστικές λύσεις για την ενημέρωση των πολιτών, που αρκετές φορές είναι ελλιπής. Θα μου άρεσε αν σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Δήμος- και όχι μόνο ο Δήμος Κατερίνης αλλά κάθε Δήμος- έστελνε σε όλους τους δημότες ενημερωτική επιστολή σχετικά με τα έργα που είναι προγραμματισμένα, τους προϋπολογισμούς τους και παρεμφερείς πληροφορίες. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει μια φορά το χρόνο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ή περισσότερες, ας πούμε κάθε τρίμηνο. Έτσι, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του δημοτικού έργου, ο έλεγχός του από τους δημότες και η πρόληψη διαφόρων προβλημάτων. Λόγου χάριν αν ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται εμπορικό κατάστημα θα παραμείνει κλειστός για κάποιους μήνες λόγω εργασιών, ο καταστηματάρχης θα προσαρμόσει τις παραγγελίες του ώστε να μην βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει ακόμη στην ουσιαστική λογοδοσία των δημοτικών αρχών, καθώς οι πολίτες θα είναι σε θέση να ελέγξουν αν το έργο είναι ουσίας ή βιτρίνας, που πηγαίνουν τελικά τα χρήματά τους και αν το προεκλογικό πρόγραμμα των Δημάρχων τους τηρείται ή ήταν εικονικό.
Για το δεύτερο κομμάτι, τις πινακίδες με τα ονόματα των οδών, οφείλω να ομολογήσω ότι τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της άποψης του αναγνώστη. Απλά, πριν μπούμε στην διαδικασία να φτιάξουμε καινούριες πινακίδες για να τις βάλουμε στις διασταυρώσεις, ας βάζαμε τουλάχιστον πινακίδες στα σπίτια όπως προβλέπεται σήμερα. Είναι πολλά το σημεία της Κατερίνης, αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων, στα οποία όσο κι αν ψάξεις είναι αδύνατον να βρεις μια πινακίδα που να γράφει σε ποιον δρόμο βρίσκεσαι. Οπότε καταλήγουμε σε περιγραφές βγαλμένες από ελληνικές ταινίες, όπως: "στο δεύτερο φανάρι κάνε δεξιά, μετά στο τρίτο στενό αριστερά, και μόλις περάσεις το δεύτερο περίπτερο στο δεξί σου χέρι, μετά το σούπερ μάρκετ και πριν το προποτζίδικο βγάλε αλάρμ και πάρε με τηλέφωνο να έρθω να σε μαζέψω, γιατί μόνος σου θα χαθείς". (Η προηγούμενη περιγραφή είναι απολύτως φανταστική. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά περιστατικά είναι απολύτως συμπτωματική και ουδεμία ευθύνη φέρει ο γράφων.) Δεν ξέρω ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα για τις πινακίδες, αλλά είναι σίγουρο ότι έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Και τελικά συζητάμε για κάτι που έχει μάλλον ασήμαντο κόστος.

1 σχόλιο:

  1. θελω να διευκρινίσω & να συμπληρώσω ..
    (..αλλά κάθε Δήμος- έστελνε σε όλους τους δημότες ενημερωτική επιστολή σχετικά με τα έργα που είναι προγραμματισμένα, τους προϋπολογισμούς τους και παρεμφερείς πληροφορίες...)
    .. το βρίσκω εξιδανικευμένο και προάγει το επίπεδο Αυτοδιοίκησης , προγραμματισμού & fair-play..και όχι μόνον.
    (ειναι ασχημο ξαφνικα καποιο πρωινο να βλεπεις να σκαβουν εξω απο το σπιτι σου, καταστημα σου..κλπ.)και να ρωτας τι κανουν ...η θα κανουν...!

    Αλλά σχετικά με τις μακέτες δεν εννοούμε την ασφαλτόστρωση..η ότι θα πέραση η σκούπα του δήμου να καθαρίσει τα ρείθρα....κλπ
    εννοούμε τις Μπαρες που εβαλαν στις εισοδους-εξοδους των πεζοδρομων (δηλαδη αν βαζαν και μια πινακιδα το πως θα λειτουργει το "θεμα") ..χαλαει κατι.. ? τους κυκλικούς κόμβους, (να δω πως θα ειναι).. την αισθητική αναβάθμιση του (πέλεκα), την ανάπλαση πρασίνου....κλπ.
    εννοώ πως θέλω να δω τι θα κάνουν .... να το δω....( μια πινακιδα έστω σε μορφή φωτορεαλισμου) και οχι ...βλεποντας και κανοντας... (εχουμε παραδειγμα την Πλατεια που επι 2 χρονια ηταν κλειστη με λαμαρινες γυρω-γυρω .!!! & στο τελος ειδαμε την .."τσιμεντοπιηση" της...


    οσο για την σήμανση των Οδών έχουν ήδη παραλάβει τις νέες πινακίδες και τις τοποθετούν πάλι επάνω στους τοίχους των οικοδομών..
    ( δεν είναι λειτουργικά ιδίως όταν οδηγείς) και ψάχνεις κάποιον δρόμο...και η οικοδομή είναι "τραβηγμένη " μέσα η είναι δύσκολο το σημείο που καρφώνουν την πινακίδα γιατί έχει πχ..δένδρο η κάποια ταμπέλα..άσε που οι περισσότεροι τις βγάζουν όταν κάνουν κάποιες εργασίες..και όχι μονον.
    Δεν ειναι οτι καλύτερο Ειναι μια ταλαιπωρία (που την εχω υποστεί πολλές φορές επισκεπτόμενος και άλλες πόλεις) και δεν είναι μόνον τοπικό το "φαινόμενο"

    μετα μην ξεχναμε πως ειμαστε ενας νομος που στηριζεται στον τουρισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή